Şimdi şöyle arkadaşlar, eğer bir tanrı var ise, var olacak her şeyi o çoktan belirlemiştir zaten. Herşeyi yoktan var eden tanrı, sadece maddeleri değil durumları ve olayları da yaratmıştır.Yani eğer tek bir tanrı her şeyi yoktan var ettiyse: İradenin varlığı imkansızdır. Tanrı varsa bir senaryo gibi yazmış bizi izliyordur. Bu konu hakkında düşünceleriniz neler?
Şimdi şöyle arkadaşlar, eğer bir tanrı var ise, var olacak her şeyi o çoktan belirlemiştir zaten. Herşeyi yoktan var eden tanrı, sadece maddeleri değil durumları ve olayları da yaratmıştır.Yani eğer tek bir tanrı her şeyi yoktan var ettiyse: İradenin varlığı imkansızdır. Tanrı varsa bir senaryo gibi yazmış bizi izliyordur. Bu konu hakkında düşünceleriniz neler?
Vur patlasın çal oynasın. Tanrının imkansızlığının en temel nedenlerinden bir tanesi bu olabilir çünkü günün sonunda bu yine tarnı fikrinin kendi içinde çökmesine sebebiyet veriyor.
Veni VİDİ VİCİ
@ateizm_turkey bu tanrının imkansızlığını ispatlamaz ki. Gerçektende bir tanrı garip olsa da bir senaryo yazmış ve izliyor olabilir. Bir tanrı bunu yapmış olabilir yani. Benim çökerttiğim teist dinlerdeki irade, sınav ve Allah bize beyin verdi seçimlerimizin sorumlulukları bize ait anlayışı. Yani tanrı hiç bir amaç gütmeden senaryo yazmış izliyor olabilir. Eğer tanrı var ise böyle olmak zorunda. Benim asıl çalışma alanım felsefik fizik. Kuantum mekanikleri ve Uzay-Zaman dokusunun anlaşılması.Bu konular iradeyi paramparça ediyor. Şimdi hepsini açıklasam sabaha kadar sürer.
@mrwind Senin anlattığın konu deistik inanca dayandığı için bunu çürütme gibi bir imkanımız yok. Olasılık olarak bakarsak, belki de tanrı evreni yarattı ve yok oldu da denebilir; bu insanın hayâl gücüne kalmış bir yorumdur. Biz her eksik bulduğumuzda, "ama şöyle de olabilir" diyerek tanrı anlayışını farklı bir noktaya çekebiliriz.
Teizm tanrıları vahiy ve kitap yolladığı için onları bu "‘kutsal metinler" üzerinden eleştirip mantıksal çelişkilerini gösterebiliriz. Ancak hayali bir tanrı anlayışı yalnızca inanç alanına girer; ve bunu çürütmek o hayali başlatan kişi tarafından gerçekleştirilebilir.